I solstormens spår

I solstormens spår 001

I solstormens spår av James Dashner, Semic, 2015
Detta är del noll, i serien Mazerunner och efter att läst del ett men inte två och tre i trilogin blev jag lite nyfiken på vad detta är. Boken är en berättelse om hur allt började innan labyrinten, alltså bakgrundshistorien. Som jag nämnt i tidigare recension är detta ännu en dyster, dystopisk framtidsskildring. 13 år tidigare får vi följa Mark, Trina, Lana och Alec som har överlevt solstormen och kämpar på i vardagen. Någon, som tycks veta mer, anser att jordens resurser inte kommer att räcka till och vidtar åtgärder för att rätta till det. Från luften kommer beväpnade personer och skjuter ut något som visar sig vara ett dödligt och smittsamt virus. Människor dör som flugor, men Alec som är före detta soldat lyckas rädda dem och de flyr mot närmsta by. Där finns endast en lite flicka vid liv, fast hon träffats av viruset…kan hon vara immun? Nu följer många sidor av flykt, slagsmål, fritagning, smitta och död. Ibland får man glimten av ett leende och lite skratt. Trots att alla är smittade lyckas de på något sätt skicka den lilla flickan, Deedee, med teleportören till någon som kanske vet bättre att använda hennes immunitet då viruset verkar mutera sig och ha ett eget liv.

Boken slutar där del ett börjar och måste ha till syfte att kräma av oss lite extra pengar. Nog känns detta mer som ”nice to have”. Jag saknade inte denna bakgrund och tycker, liksom det jag tyckte om del ett, att det är för mycket filmmanus över detta.Den allvetande berättaren är ibland övertydlig med beskrivningarna, exempel: ”Mannen rörde sig inte, svarade inte. Han satt där på sin säng med ryggen mot dem, som en klump till människokropp. Huvudet sankt, ryggen hopsjunken”.
Här hade det räckt med ”klump till människokropp” eller ”Huvudet sänkt, ryggen hopsjunken”, det blir ofta för mycket. Språket är ganska enkelt, meningarna och kapitlen korta och det lär tilltala en yngre publik. Lite väl mycket splatter för att rekommendera från 12 år men från 15 år tycker jag är relevant.
Max en 2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s