Motståndarna

Motståndarna 001

Motståndarna av Arne Norlin och Andreas Palmaer, Alfabeta, 2012
Detta är första delen av tre i serien FANS! Och riktigt bra. I vartannat kapitel får vi följa Noel och Tove som bägge är 12 år och skall börja 7:an till hösten. Tove har just flyttat till Stockholm efter fyra år i Skottland där hennes pappa varit fotbollsproffs. Nu bor familjen i en lägenhet på Hornsgatan och inte långt därifrån bor Noel med sin mamma och bror. De träffas på den nya konstgräsplanen i kvarteret och bägge två älskar fotboll lika mycket. Derbyt mellan AIK och Hammarby skall de bägge två gå på. Noel med sin bror Tobbe och Tove med sin mamma. Det de båda inte vet är att de hejjar på olika lag.
Tobbe, världens bästa brorsa, är 16 år och älskar Hammarby men när de förlorar mot AIK för att Toves pappa ”fejkar” ett fall och får straff kommer de hatiska känslorna fram och när Noel blir varse att Tove är ”fejkarens” dotter blir han rädd, både för vad Tobbe menar med att fejkaren skall straffas och för vad Tobbe skall säga om att han gillar fejkarens dotter, jättemycket.
En bra story byggs upp och jag känner det hat som Tobbe andas ut mellan raderna och hur lite det behövs för att få facklan att brinna. Tove är den som är öppen för vänskap fast man hejjar på olika lag medan Noel inte vågar för rädslan av vad hans bror skall göra med en svikare. Denna bok kan vara bra att läsa i klassen och sedan prata om de olika sidor av samma situation som utspelar sig, sett ur de bägge barnens vinklar.

Rekommenderas från 10 år
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s