Gökens rop

Gökens rop 001

Gökens rop av Robert Galbraith, Wahlström & Widstrand, 2014
Att det var just J.K Rowlings som skrivit denna bok, lockade mig till läsning. Varför hon använder pseudonym vet jag inte men kanske för att kolla om manuset håller och inte bara publiceras med anledning av efternamnet. En känd fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London och man tror det är självmord. Hennes bror John misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Den enbente Afghanistan-veteranen Cormorans liv är allt annat än på topp; Hans fru har tagit ut skilsmässa och ganska snabbt förlovar sig med sitt ex. och Cormoran bor tillfälligt på kontoret i en tältsäng, bitter och skuldsatt . Assistenter avlöser varandra men det är när Robin kliver in som det börjar hända saker, tyvärr finns det inte pengar att behålla henne. Uppdraget att lösa det eventuella mordet kan få firman på fötter men det är många stenar som skall vändas och ännu en person skall mördas innan arvoden kan räknas in. Cormoran och Robin kompletterar varandra och hon börjar gilla jobbet på detektivbyrån.

Detta är första boken om Cormoran Strike och Robin och riktigt bra. Påminner om Den tomma stolen i sina beskrivningar av människor och omgivningar och när jag läser ser jag alla scener framför mig som en film. Och det är bra beskrivningar. Bara att jämföra den rökande kvinnans mun runt en cigarett med en katts anus fick mig att skratta högt, precis så ser det ju ut på många. Cormoran själv känns som en blandning av Watson och Banks och Robin påminner mig om Kitty, märkligt, jag vet. Det enda dåliga var titeln på boken, som är allt för avslöjande, men det var kul att ta del av deckararbetet.
En klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s