Tintin i Kongo

Tintin i Kongo 001

Tintins lämplighet diskuteras
I Sverige har det, i oktober 2012, debatterats runt Tintin-böckernas vara och icke-vara på bibliotek i landet. Det är främst de rasistiska inslag som ibland dyker upp i serien som har varit på tapeten. De flesta bibliotek lånar fortfarande ut böckerna om Tintin och uppmanar samtidigt till diskussion om främlingsfientlighet och rasism.
Tintin i Kongo av Hergè, CarlsenComics, 1978
Utdrag ur inledningen av boken: Den första versionen av Tintin i Kongo utkom redan 1930, utan färg och med rätt primitiva teckningar. Denna utgåva kom ut första gången 1946 och ligger innehållsmässigt rätt nära 1930 års upplaga och åsiktsmässigt är det ett typiskt uttryck för mellankrigstiden. Den avslöjar te x obarmhärtigt den tidens européers sätt att se på andra raser. Att värdera boken ur politiskt eller moraliskt synvinkel är ganska meningslöst. Se boken som ett tidsdokument och jämför med amerikansk stumfilm.

Jag läste denna bok på 70-talet och hade aldrig haft något annat är en rolig tanke i huvudet. Hade inga värderingar åt något håll så när jag såg boken på förbjudet-listan blev jag nyfiken, var den så nervärderande och rasistisk? Ja och nej. De svarta människorna förlöjligas är karikatyrer och stereotypiskt tecknade, men det är också de vita skurkarna i boken. Tintin är snäll, lite nedvärderande och hjälpsam men dödar djur huller om buller och tar till och med betarna från en elefant, flår en gorilla för att använda skinnet som förklädnad, skjuter 15 antiloper mm vilket gör honom hemsk samtidigt. Kapten Haddock är inte med i denna bok så språket är förvånansvärt fritt från svärord. Visst är det rasistiska drag som aldrig skulle användas nu och det gäller allt ifrån det onödiga dödandet till synen på de svarta i Afrika.
Jag tycker Tintinböckerna var bra och jag gör det fortfarande men med lite mer reflektion. Jag hade en barnbok då jag var liten som hette Petter och Kajan på långresa, utgiven 1961, och den är betydligt mer rasistisk än Tintin i Kongo om det är bra eller dåligt får någon annan bedöma.
3:a // Maria E

Fler böcker som förbjudits av olika skäl: Mein Kampf, Giftas, Lolita, Flugornas herre, The bluest eye, Fursten, Om Samhällsfördraget, Harry Potter, Frankenstein, Tintin i Kongo, Den stulna romanen, Gökboet, Drömmar om byn Ding, Det mest förbjudna, Glaskupan, Brev från isoleringscell 13, Tunisian Girl, Jägare, Du sköna nya värld, Anne Franks dagbok, En dag i Ivan Denisovitjs liv, Hjärtdjur, Äcklet, Satansverserna, Moll Flanders, Freedom from fear och Kama Sutra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s