Boden, för länge sedan men helt nyss

Boden 001

Boden för länge sedan- men helt nyss av Sten Sundberg, Sten Sundberg produktion, 1997
Att hitta en bok vars handling utspelar sig i Boden var inte så lätt. Jag hade några på gång men jag fastnade denna bok. Det är både en minnesbok och en berättelse om Boden och bodensarna men samtidigt är det korta händelser som skett i Boden. Allt utspelar sig i stort under 1950-talet. Boken är fylld av bilder som komplement till texten och det är roligt att känna igen platser på hur det såg ut förr.
Jag kan läsa om grannen Tommy Engström, som var en ”känd” hockeyspelare i Boden som nästan tog sig till allsvenskan 1961. Han beskrivs som ”liraren som kunde dribbla på de minimala spelytorna” Det blev inget allsvenskt spel men många spännande matcher och BBK föll på målsnöret med en enda poäng i baken. Jag kan läsa om grannen Peter Englund, vars pappa Birger var ölutkörare vid Luleå Bryggeri. Jag kan läsa om vad som hände på Björknäsparken, familjedraman och taximord men också om Badis som revs 1996 men som invigdes 1951 som dåtidens skrytbygge som kostat 2 miljoner att bygga, hade 142 lysrör om vardera 40W därtill åtta 300W strålkastare som lyste upp vattnet underifrån. Man köpte tio-kort och fick ett bad gratis och när ”bassarna” badade drog man för gardinerna, för de badade näck. Jag minns att jag kunde köpa ett-öres kolor där, som sista plats i Boden, tror jag.
Det verkar ha varit på Björknäsparken, Badis och på sportarenor det mesta hände och jag kan känna att jag vill tillbaka dit ibland. Var samlas vi nu? På internet? Och hur kul är det?
En rolig och händelserik bok om Boden på 50-talet.
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s