Blå stjärnan

Blå sjärnan 001

Blå Stjärnan av Jan Guillou, Piratförlaget, 2015
I den femte delen av Guillous 1900-tals serie träffar vi på äldsta dottern Lauritzen, Johanne. Tiden för handlingen är samma tid som i Att inte vilja se men skildrad ur Johannes perspektiv. Hon befinner sig nu i Sverige och är djupt involverad i spioneri och sabotage då hon jobbar med den brittiska spionorganisationen SOE. Tidigare var hon med i Hjemmefronten och med sin perfekta tyska kunde hon också spela tysk. Britternas kodnamn för Johanne var Blå Stjärnan och det var också i den organisationen, tillsammans med hästen Bertil hon löste många uppdrag.
Positivt överraskad av Guillous förmåga att beskriva kvinnor utan att förlöjliga dem. De känns äkta och starka och drivna av sin tro på att tyskarna måste förlora kriget. Han beskriver en viktig del av verksamheten under andra världskriget som kanske inte lyfts fram och glorifierats; de kvinnor som genom list och lust och ibland även gick sängvägen för att komma åt hemligheter som sedan rapporterades till pusselläggarna. Jag gillade denna bok och Guillous språk, ja lite tillbaka i spioneritagen är han nog och det gör han bra. Det som retar mig är en kommentar i slutet där Johanne berättar för sin far att hon är gravid men inte har någon man och han reagerar som en man från 1960-talet…vad vet de om dessa 1942? Sedan är kapitlen alldeles för långa, typ 83 sidor, puh!!
Bra jobbat annars, Jan!
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s