Det går an

Det går an 001

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist, Gidlunds förlag, 1993
Denna bok skrevs redan 1838 och publicerades 1839. Orden är moderniserade men texten är original. Lite svår att läsa men fantastiskt modern trots nästan 180 år på nacken.

Handlingen utspelar sig under sommaren på en resa från Stockholm till Lidköping som på den tiden tog en vecka. Den unge sergeanten Albert träffar Sara Videbeck som både fascinerar och skrämmer honom men samtidigt väcker så mycket nyfikenhet att han nalkas henne. Sara, som sedan hennes far dött tillhör sig själv, har övertagit faderns glasmästeri och är på resa i affärer. Hon låter sig inte kjusas ej heller bjudas på mat och stå i skuld och när det bara finns ett rum då en övernattning skall ske tycker Sara att det gör inget om de delar rum, om det inte stör dig, jag är van att dela rum med många.
Hade jag läst denna bok i skolan hade jag nog inte förstått storheten i denna. En kvinna som inte ägs av någon och som kan betala för sig själv, jaha. Men att, i mitten av 1800-talet, beskriva en kvinna som kan prata jämlikt med en man, fatta egna beslut och ha egna pengar föll inte i god jord. Almqvist fick fly landet, 1851, med glåpord efter sig för att han förstod att kvinnor kan, lika väl som männen, ta hand om sig, bättre faktiskt. Sara återkommer ofta till det olyckliga äktenskap mellan hennes föräldrar som hon tvingats leva i och hon avskyr alkohol och fulla män som beter sig som svin. Att tvingas leva med en sådan ligger inte för henne, hon vill vara med den man hon älskar för att han älskar henne tillbaka. Bägge skall vara fria att lämna den andra om fulhet uppstår och då menar hon inte yttre fulhet.
I korthet handlar boken om samma tema som finns i den fina barnboken Riddaren och den Gamla häxan: Kung Arthur får hjälp av en gammal häxa och i gengäld skall en av hans unga riddare gifta sig med henne. Den unge riddaren friar till häxan. Vid midnatt har halva förtrollningen lösts av äktenskapet och den vackraste kvinna står där. För att lösa den andra hälften måste han svara på om hon skall vara vacker på dagen och häxan på natten eller häxan på dagen och vacker på natten? Efter mycket funderande och dividerande säger den unge riddaren; jag vet inte, bestäm själv! Det är precis det som är det viktigaste för en kvinna, att själv få bestämma.
CJL får en 4:a för sin farmsynthet, tänk om den fanns nu på samma sätt…

Riddaren och den gamla häxan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s