Du föll och jag för dig

Du föll och jag för dig 001

Du föll och jag för dig av Lina Stoltz, Rabén&Sjögren, 2015.
Om jag bara älskar honom så kommer han att sluta ta droger, tänker nog Frida, då hon fortfarande inte glömma honom och släpper in honom i den nya lägenheten. Jakob stoppar kokainet i fickan innan han går till Frida och tänker, jag sparar det till en annan dag…
Frida slås av kärlekschock då hon en dag möter Jakob i skolan. Jakob är snygg, blåögd och tränar hockey med kompisen Linas brorsa. Det verkar vara ömsesidigt under en tid men för Jakob finns alltid suget efter drogen. Jakobs mamma känner det på lukten och försöker få honom att göra andra val, men det är svårt för henne att nå fram med sitt vinglas i handen och bag-in-boxen i skafferiet. Jakob anser att han är lika mycket knarkare som hon är alkis, vilket inte gör saken bättre att bägge lever i förnekelse.
Sanningen når fram till alla föräldrar och soc blir inkopplade. Frida tar Jakob på bar gärning med pipan i hand och som straff hånglar hon med hans kompis, det blir paus i relationen…ett tag.
Stoltz skriver bra och lättläst om ett ämne som är svårt. Vad gör man när ens barn knarkar? Vad gör man när den man älskar knarkar? Stoltz snuddar lite vid pudelns kärna då Frida känner att det inte är hennes fel men att Jakob får henne att känna så. Manipulera för att nå framgång är en missbrukares starkaste vapen. Tyvärr slutar boken där, Jakob vinner och Frida får dras med en missbrukare, är det rätt? Nej, här tycker jag föräldrarna borde gått hårdare fram, på bekostnad av mammans missbruk och tagit hjälp. Men det är som vanligt lättare att sitta på läktaren och ha åsikter än att vara på spelplanen själv.
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s