Den nya människan

Den nya människan 001

Den nya människan av Boel Bermann, Kalla Kulor förlag, 2013
Året är 2014 och inga barn föds i världen, människorna är lamslagna över vad som sker. Efter en tid börjar det åter födas barn men de ”nya” barnen är inte som de ”gamla” barnen och många blir förvirrade och vet inte vad de skall tro eller hur de skall vara. Kvinnorna som fött dessa barn försöker älska dem men de får inget tillbaka, inget. Det blir jobbigt och när de nya barnen träffas och känner sig hotade kan de enkelt ta död på det hotfulla eller oförståbara. De nya barnen gör som de blir tillsagda och svarar snällt på frågor och det är i jobbet  som Rakel kommer i kontakt med dessa och inser, med skräck, vad som sker.
Rakel, som inte har några egna barn, är barnvakt åt ett ”gammalt” barn som under en kort stund i lekparken håller på att dödas av två ”nya” barn. Rakel blir tvungen att ta i med hårdhandskarna och dödar det nya barnet och hamnar därför i fängelse. Mycket tystas ner i världen. Året är 2020.
2023 får Rakel ett jobb där många arbetare är nya barn. De skall utveckla spel. Allt går bra men då och då försvinner det vanliga medarbetare och en utredning startar. De nya barnen svarar sanningsenligt på alla frågor och de medger att personen inte gick att laga. De var tvungen att plocka isär personen för att förstå vad den menade och sedan gick den inte att laga. Det blir värre och värre och till slut går larmet för att förhindra en massaker. Rakel blir sedan själv med barn och blir tvungen att fly för att föda det och sedan behålla barnet. Om inte tas barnen om hand och placeras på speciella ställen där de föds upp och används som slavar. Rakel vill verkligen älska sitt barn men en dag så hämtas det och tas ifrån henne.
De nya människorna är inte onda, de attackerar aldrig sin egen ras och är mänskligare än människan någonsin varit.
Mycket bra språk och ett fint flyt i denna framtidsskildring som inte är helt osannolik. Jag känner att jag kryper in under huden på Rakel och kan verkligen förstå hennes val i både berusat tillstånd och i nyktert. Rätt så skrämmande skildring av en ganska snar framtid.
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s