Inte vatten värd

Inte vatten 001

Inte vatten värd av Ulrika Lidbo, Alfabeta, 2012
Vi följer hela tiden Ediths tankar och observationer då hon går i år 8. Sommaren innan åttan har deras familj tagit emot en jämnårig flicka, Sigga, som behövde komma från sin familj ett tag, tills mamman ordnat upp livet med den nya babyn. Edits bästis är i USA och det blir att Edith och Sigga är tillsammans hela sommaren. Sen börjar skolan och, ve och fasa, Sigga börjar i deras klass efter jul. Bästisen Lucinda är värsta psykopaten som manipulerar alla och allt till det sämre. Boken varvas med nutid och ångesten över att de mörkat att Sigga inte kom tillbaka, efter orienteringen, på klassresan, och alla lämnade ön utan henne samt dåtid då vi lär känna Lucinda och Edith.
Detta är ungefär som att läsa Tusen gånger starkare och där Sigga är Saga och Edith är Signe. Det är som skönt att allt kretsar kring Lucinda och Edith, precis som det tror att allt gör och Sigga gör sig inte ens besväret att prata med dem. För de är inte vatten värda.
En bra bok som kan leda till många diskussioner i klassen, många tankeställare väcks, vem skall hålla koll på vem och vad? När skall man säga ifrån, inte följa med, inte bara hålla med och när tar man eget ansvar? För den som tiger samtycker. Korta kapitel och bra text gör att boken går lätt att läsa och jag vill nästan ge Lucinda en smäll för att hon är så genomjävlig. Varför är hon det? Det kapitlet saknas i boken, tycker jag.
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s