Stjärnstenen

Stjärnstenen 001

Stjärnstenen av Jo Salmson, Bonnier Carlsen, 2015
Första delen, av två, i historien om Drakarnas öde.
Nea är 14 år och skall just genomföra provet för att bli mäster Fenels lärling som stjärntolkare. Men allt går fel. Nea ser…och hon har gåvan som hennes far också hade. Men Fenel säger att hon ser bara onda saker, väcker demoner och är farlig. Hela byn vänder han emot henne och hennes mor, för en stjärntolkare ljuger inte.
Neas mamma, Edja, var en av Demars berömda drakriddare. När hon förälskade sig i Neas far, Belon, stjärntolkaren, tvingades hon att lämna sin familj och överge sin gröna drake. Nea var inte mer än nyfödd när hennes pappa dödades i kriget mot häxmästaren.
Det Nea ser i stenens skuggmönster förändrar hennes liv för alltid. När Nea upptäcker sanningen om sin pappas död, och Fenel, börjar hon ana vilken fara som hotar! Nu behövs Demars drakar mer än någonsin – men finns de verkligen? Ett stort äventyr börjar och Nea tvingas lära sig att få folk att prata, prata mycket mer än det tänkt.
Jag tycker det var en spännande bok som i många drag liknar Bröderna Lejonhjärta. Där finns två riken, förrädare, inbrända tecknen, eld-ande istället för Katla, Häxmästare istället för Tengil och Nea istället för Skorpan och Jesen istället för Jonatan. Men den känns modernare i språket och då jag inte läst böckerna om Tam kan jag inte säga något om fantasy-världen, men denna är ok och kartor finns. Boken har inga illustrationer och riktar sig därför till en lite äldre målgrupp, från 12 år, tycker jag. Författaren lovar dock att Tam och Indre, och alla de åtta drakarna, kommer att dyka upp i berättelsen…
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s