Guldfisken

Guldfisken 001

Guldfisken av Susanna Alakoski, Alfabeta, 2012
Andra boken om tjejerna Tiia och Peggi som bägge är allergisk mot pälsdjur och mycket annat. Dessutom lever de med bara en förälder, Peggi med sin mamma och Tiia med sin pappa och man märker tydligt att tjejerna väljer att göra sådant som inte kostar för mycket pengar då de verkar vara medvetna om ekonomin i deras hushåll. Men det finns mycket att göra som inte kostar något. Tiia får i uppgift att vakta en guldfisk under två veckor på sommaren. Hon vet exakt vad hon skall göra och inte får göra men det går inte så bra. Guldfisken verkar ju vara jättehungrig och glad och är inte blommorna ovanligt torra?
Tiia tänker ofta på sin mamma och pratar med henne tyst. Nu i sommar skall de åka till farmor och farfar i Finland och Peggi får följa med.
Väl hemma i Sverige måste Tiia ta tag i vekligheten och ta sitt ansvar och berätta för guldfiskägaren som det är.
Jättebra bok, som är lätt att sätta sig in i och som skulle passa bra som högläsning i 3-5 an. Alakoski står på de svagas sida och man kan se att vissa saker kan vara speglingar från hennes egen barndom. Språket flyter på bra och känns naturligt.
Rekommenderas från 10 år
// Maria E

Första boken heter: Dagens Harri
Tredje boken om Tiia heter: Dagens skräckis
Fjärde boken heter: Hej Kungen! Och kommer ut i september i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s