Kunskapens frukt

Kunskapes frukt 001

Kunskapens frukt av Liv Strömquist, Galago, 2014
Vad är det kvinnliga könsorganet för något? Och hur kommer det sig att så många män ägnat hela sina liv till att fundera, forska, studera och analysera det för att hitta så många skillnader som det går, för det måste ju vara olika, kvinnor är ju inte som män. Strömquist väver samman nutid med dåtid och allt ifrån dyrkan av kvinnan till hat och häxjakt och anatomi av könen. Bäst gillar jag bilden på sidan av hur klitoris är konstruerad, hur den fungerar och varför. Varför är det så fult med mens? Än idag så får man via reklamen en känsla av att man är otrygg och äcklig då man har mens men med rätt skydd är man trygg och fräsch, eller är det bara det att man vill dölja att man har mens, skämmigt??
Jag gillar denna bok med dess illustrationer och det är mycket jag aldrig har funderat och det är nog för att jag är normativt hjärntvättad, men diskussionerna på sid 78 är underbara. Bara det stycket där Strömquist byter ut kvinna mot man gör att det är en helt horribel text. Sista 40 sidorna är Blood Mountain som är en egen serie om mens. Är detta en feministbok? Jag tycker inte det. Det är en upplysningsbok om det kvinnliga könet som nästan aldrig syns, annat är i porrtidningar, och en viktig bok för de som inte vill skämmas för sitt kön.
Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s