Systrar & bröder

Systrar och bröder 001

Systrar & bröder av Maria Sveland, Norstedts, 2013
Detta är ingen rolig bok. Nora, Hedda och Per försöker som vuxna förstå sina liv och hantera sin barndom. Alkoholiserad pappa och en mamma som ständigt är arg och sur, men inte förrän de är vuxna förstår de att mamman var arg och sur för att pappan drack och inte att pappan drack för att mamman var arg och sur. När mamman dör raserar hela familjen. Per som bara är 17 år blir kvar med pappan och allt förfaller. Med hjälp av alkohol och droger tar han sig genom gymnasiet. Pappan har viktigare saker än att bry sig i barnen, det har han alltid haft.
Nu är Per chockerande lik sin pappa, till utseende och till sätt och blir rädd för den han ser i spegeln. Hedda som går på konstfack har snöat in på känslan av att hålla en pistol i handen och den makt det ger. Nora försöker få en lycklig kärnfamilj att fungera, men ingen är lycklig. Maken Henrik tänder av om Nora visar sig kåt och glad, och tänder på då hon är avvisande. Att hon under ett förspel stimulerar sig själv får Henrik att känna sig våldtagen. En dag är pappa Göran borta.
Boken är fylld med tillbakablickar som ses med barns ögon men söker klarhet med en vuxens resonemang. Alla syskonen har på sina sätt försökt hantera barndomen och bristen på kärlek men enas om att alla gjorde nog så gott de kunde, trots allt. Vi valde ju inte vår familj…”och Göran är den enda pappa vi har”
Boken är bra och visar på medberoendets helvete, där mamma Anita försöker få vardagen att gå ihop med den ständigt frånvarande pappa Göran, borta eller full. Jag gillade Bitterfittan och jag gillar denna bok också. Det viktiga här är att syskonen inte tycker att den andres minnen är fel, för de har alla olika minnen av barndomen.
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s