Stallo

Stallo 001

Stallo av Stefan Spjut, Albert Bonnier Förlag, 2012
Hur berättar man att man sett ett troll? Vem berättar man det för? Skulle någon tro om man berättade det? I alla tider har det funnits väsen av olika slag och fantasylitteratur är fylld med alla sorters gnomer, vättar, feer och troll. Ingen rök utan eld brukar man ju säga så någonstans borde det ju börjat, eller…?
I Stallo är det Sosso som ser en av sin farfars bilder som ha tog då han fotograferade Sarek ifrån ett flygplan. På bilden syns en björn med en människoliknande figur på ryggen och detta är början till att Susso startar en hemsida. Samtidigt försvinner ett barn, Mattias, från sitt sommarställe, mamman hävdar att en jätte kom och rövade bort honom, ja, eller såg hon syner. Innan försvinnandet har många djur uppträtt konstigt på gården och en fladdermus dödas. Susso får ett samtal av en kvinna som säger sig sett ett troll på sin gård, alldeles nyss och Susso far dit och riggar en kamera på platsen. Dessvärre slås kameran sönder, men bilderna finns kvar på minneskortet och det är ett troll.
Trollen har en förmåga att förhamna sig, ofta till ett djur. I Harry Potters värld skulle de kallas animagusar. Några är snälla och andra onda och när en av trollväktarna dödas blir det oro i lägret. Nu börjar jakten på alla: Trollen vill åt Susso för att få tyst på henne, Susso vill åt trollen för att få sanningen, trollen vill ha ett nytt barn och fick Mattias, och det tidigare kidnappade barnet, som nu är vuxen, vill inte vara med längre. Resan går söderut till bla Gränna och Stockholm och John Bauers gamla hus besöks. Mycket av detta är kanske påhitt, annat sant men jag gillar att dte mesta sker i Norrland och Lappland.
Jag tyckte boken var 150 sidor för lång och att det var rörigt med kapitel-indelningen och svårt att hålla reda på vem som det handlade om, det gick bättre mot slutet men blev aldrig riktigt bra. Redan 1907 skrev P.A Lindholm en saga, Stalo och Kauras, om en Jätte och en listig samepojke som till slut tvingade jätten att flytta från Storfjället…undrar vart han flyttade?
Det blir en 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s