I huvudet på Colin Fischer

I huvudet på CF 001

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edwards Miller & Zack Stentz, Bonnier Carlsen, 2014
Colin Fischer, 14 år, har diagnosen Autistisk, Asbergers syndrom, och vi får följa honom en tid både via hans anteckningsbok och berättaren. Första skoldagen får han huvudet nedstoppat i toaletten (förekommer sådant fortfarande?) av Wayne. Han förstår inte varför. Colin gillar heller inte då man rör vid honom eller höga ljud. På gymnastiken försöker han få frisedel men gympaläraren tycker att alla kan delta på sina villkor…En dag smäller ett skott i matsalen och en pistol blir liggande på golvet. Wayne får skulden och hemförlovas tills vidare. Colin som har en fantastisk slutledningsförmåga och ett gott minne för detaljer ser det inte så och vill hjälpa Wayne, som inte kan förstå varför?
Colin är en blandning av Sheldon Cooper i ”Big bang theory” och Sherlock Holmes och anteckningsboken full av fakta som han tagit reda på. Det är sanningen han söker för att oskyldiga skall slippa lida. Detta är inte alltid det bästa, men Wayne ändrar sin inställning till Colin och det är bra.

Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om denna bok. Föräldrarna är lagom beskyddande och samtidigt oroade över hur det skall gå i en ny skola, lillebror tycker att storebror bara söker uppmärksamhet då han kan börja skrika om larmet går. Kanske en bok att läsa i klassen år 8-9. Det finns mycket att diskutera här, allt ifrån lärare, rektor, klasskompisar till lillebror.
3:a blir det // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s