Magikernas land

Magikernas land 001

Magikernas land av Lev Grossman, Pocketförlaget, 2014
Ja, då var sista tredjedelen i trilogin avklarad. Quentin har blivit utkastas ut Fillory och Julia har tagir språnget ut i det okända samtidigt som Fillory håller på att dö. Hem till föräldrahemmet vill han inte, så då återstår bara Brakebills där Quentin får jobb som lärare i reparationskonsten. Han utsätts för ett spratt som går fel och får då sparken samtidigt som Plum, ansvarig för skämtet, blir avskild och tillsammans försöker de hjälpa till att hitta en koffert som kan vara en väg tillbaka till Fillory.
Plum är släkt med Chatwinbarnen som tidigare var i Fillory och som fick historien berättad av författaren Christopher Plover. Hon har aldrig riktigt trott på detta. I kofferten hittar de boken ”Dörren i boksidan” av Rupert Chatwin och nu börjar även Plum att tro på detta land. Parallellt så rasar Fillory sakta ihop och slutet är nära då Eliot lämnar landet, på jakt efter det som saknas från Fillory och kontaktar Quentin om hjälp. Bindningarna mellan den riktiga världen och Fillory är mer komplicerade än de anar och äventyret är i gång.
En del som de träffar på vägen tycker att det är livers gång…skapa ett nytt land, enkelt. Men Quentin vill inte det, han vill rädda Fillory och han studerar böcker och trollformler och väcker till och med upp Alice, som inte vill vara människa, tror hon.
Detta var/är en märklig serie som blandar Narnia med Hogwarts och allt magiskt där emellan. Jag känner att det verkar vara så att landet existerar och mår bra så länge människorna mår bra, är goda, tror gott och använder sig av sin mänsklighet. Men när det goda bryts av att någon vill ha mer är någon annan och inte ens nöjer sig med det så rasar det ihop. Om inte Fillory är ett alternativ som är bättre än den verkliga världen, varför skall det då finnas?
Jag har lite svårt att ta till mig Fillory, men varför skulle inte detta finnas, likväl som Narnia eller Harry Potters värld? Men om dessa böcker tillför något djup till magikervärldar har jag svårt att se. Kanske är det bättre att inte ha läst de andra serierna innan, kanske.
3:a blir det för denna bok. // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s