Flaskpostmysteriet

flaskpostmysteriet

Flaskpostmysteriet av Eva Ludvigsen, Visto förlag, 2015
I april kom första boken om ”Sonfjälldeckarna”, en kapitelbok som utspelar sig i Härjedalens fjällvärld. ”Tanken är att varje lov ska bli en bok, höstlov, sportlov, jullov, påsklov och sommarlov. Varje av de fem böckerna i serien ska få en varsin genre”, berättar författaren, Eva Ludvigsen, ”flaskpostmysteriet är en pusselgåta och nästa bok kommer att bli en spökhistoria”.
I denna första bok Flaskpostmysteriet träffar vi Svea, 9 år, som hatar sitt liv i Uppsala, hon hatar sin klass där hon känner sig utanför och framför allt hatar hon sitt avskyvärda namn. Det är loven hon ser fram emot då hon får åka upp till familjegården Burhögen i Härjedalen, där hennes älskade mormor och morfar och alla kusiner med familjer samlas så snart skolorna stänger.
Bästa kusinen Elsa kommer och på bara några dagar har de gjort allt som finns att göra och nu har de tråkigt.

Under en roddtur hittar de en flaskpost och den leder till en ovanlig skattjakt. Som blir lite mer spännande än tänkt då banken i Sveg just blivit rånad. Sonfjällsdeckarna, Bernta och Runa rycker ut…
Det bästa med denna bok är att det inte är en massa bilder. Jag får utrymme att fantisera och själv skapa mig en bild av hur det ser ut, bra! Mindre bra är de ”onödiga” produktplaceringarna som Fjällräven-byxor, mörkblå Mercedesen och OKQ8-macken. Varför var dessa namn viktiga att nämna, kan jag undra, men inte om det var en Glock som rånarna hade? Nåväl, boken är lätt att läsa men texten flyter inte lika bra som många andra i samma genre. Kanske är det nybörjarstil…hoppas de andra blir lättare att läsa.
Svag 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s