Fangirl

Fangirl 001

Fangirl av Rainbow Rowell, Berghs, 2015
Cath har Simon Snow som sin idol…fast idol är inte rätt ord utan hon är ett Simon Snow-fan och det till den grad att hon skriver fanfiction* om honom och hans värld. Det handlar om allt som händer ”mellan raderna” i de redan publicerade böckerna. Tillsammans med sin tvillingsyster har hon gjort detta under en längre tid och de har tusentals följare på nätet. Nu skall de börja college och till Caths stora förtvivlan vill inte tvillingsystern, Wren, dela rum med henne. Cath får dela rum med Reagan och på köpet får hon Reagans pojkvän, Levi. Skriva fanfiction blir inte lika lätt eller roligt utan Wren.

De två flickorna är lika på utsidan men totalt olika på insidan. Mammans svek då hon lämnade dem för 10 år sedan har påverkat dem olika och likaså pappan som verkar vara bipolär. När de bodde hemma kunde detta hanteras men nu går det inte så bra. Caht som älskar att skriva anmäler sig till en skrivarkurs och träffar Nick och tillsammans skriver det texter. När Chat lämnar in en Simon Snow berättelse får hon underkänt då hon inte hittat på något själv utan bara plagierat…eller lånat figurerna. För att få godkänt krävs mer…
Boken är jättebra och rolig. Levi är en underbar kille som försöker vinna Chats hjärta och Chat är en ömtålig och fin tjej som tar ansvar för både pappan och systern, men det finns gränser. Pappan gör sitt bästa men när Wren åker in akut för fylla, tar han sitt ansvar som förälder. Bra! Språket flyter på lätt och ungdomligt utan att bli för talspråkstöntigt. Hade aldrig hört talas om fanfiction tidigare men det verkar vara ganska utbrett på ”nätet”.
4:a får denna sköna bok // Maria E

*Fanfiction är ett begrepp för skönlitterära berättelser, skapade av amatörer alternativt professionella skribenter, som utspelar sig i redan existerande fiktiva universum, så kallad apokryfisk fiktion. Företeelsen är vanligt förekommande inom populärkultur och uppkommer vanligen i kölvattnen till populära tv-serier, tecknade serier, filmer, romaner och datorspel.
Fanfiction skapas med utgångspunkt i originalets värld, men exakt hur fritt fanfiction-författaren ställer sig till dess kanon varierar. Vanligen används figurer, begrepp och platser som redan är etablerade i förlagan, men dessa kan i sin tur sättas in i nya sammanhang och interagera med egenskapade rollfigurer för att på så sätt låta nya situationer uppstå och skapa nya berättelser. Även historier som beskriver ett till förlagan alternativt händelseförlopp är ett ofta förekommande berättargrepp. (Ur Wikipedia)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s