Fjälläventyr x 2

Petter   snömannen

Petter i full fart av Eva Brenckert, B Wahlströms, 2009
Petter är i fjällen med sin mamma och han känner sig lite ensam. Men de nya skidglasögonen gör honom glad och skidskolan skall börja. Där träffar han Frans och pojkarna glömmer bort skidskolan för de vill åka fort, så de kastar sig ut i backen på egen hand. Men plötsligt stannar liftarna…
Bra ”börjaläsabok” med en lagom spännande handling om pojken Petter som är sju år. Jag retar mig lite på alla särskrivningar, typ skid-lift, snö-skoter, men jag tror det fungerar för barn som just lärt sig läsa.
Rekommenderas från 7 år
Snömannens hemlighet av Martin Widmark, Bonnier Carlsen, 2011. Illustrationer av Christina Alvner.
Monsterakademins lärare Lena Sleva kontaktar Nelly Rapp då hon är i fjällen med sina föräldrar: Det blir varmare i världen och snömän som Yetis mf har svårt att hitta en bra övervintringsplats, man har sett dem i Norska fjällen. Håll koll efter stora fotspår, Nelly!
På fjällhotellet har de precis installerat ett nytt frysrum som kommer att få betydelse. Visst hittar Nelly snömannen och snart förstår hon vad problemet är och med hjälp av lugn, lärdom och list hjälper hon snömannen och hotellägaren.
Jag gillar Widmarks berättelser, de är enkla, begripliga och roliga. Alvners bilder kompletterar bra och är fyllda av humor.
Rekommenderas från 8 år

Bägge böckerna får 3:or // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s