Avblattefieringsprocessen

avblatte 001

Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević, Alfabeta, 2014
Hur är man när man är svensk? Alen Živković, 15 år, född och uppvuxen i Sverige av föräldrar som flytt hit från Bosnien, får reda på att han måste genomgå processen för att ha en chans att vara kvar i Sverige. Sverige har nu ett främlingsfientligt parti med egen majoritet i regeringen. Sakta men säkert så får invandrare och deras barn det svårare och svårare. Alens pappa har på vaga grunder satts i fängelse och Alen fosterhemsplaceras maa sin låga ålder. Fosterfamiljen är, inledningsvis, ganska kritisk till invandrare och de har till uppgift att ”försvenska” honom. Ofta hamnar han i bråk och via skolan blir han utsedd att genomgå avblattefieringsprocessen. Han hamnar hos en gammal, rik gubbe som skall lära honom vad som menas att vara svensk. Men om det är att vara som gubben är, vill inte Alen vara svensk. Han går runt med uppdraget att leta fram svenskheten men det enda han hittar är att alla är olika, även ”svennarna”. Melinda som är svensk, är så långt ifrån gubben som man kan vara och hon är okej, mer än okej, fast nu skall man förbjuda svenskar att vara ihop med utlänningar. Utlänningar får redan sitta längst bak i bussen…
Alen pratar med en gammal svensk man för att få reda på vad svenskhet är och får till svar: ”Svenskhet…vad spelar det för roll? Det viktiga är att man är en bra människa, att man gör rätt för sig”
Alla är lika olika och det är bra, tycker jag, för jisses vad tråkigt det skulle vara om alla var lika. Bečević får till ett inte alltför otroligt scenario som påminner lite om Hitlers partis väg mot makten och ett enat, ariskt, rike. Men visst är det en förlegad ideologi? För Sverige skall vara inkluderande, inte exkluderande.
Boken skulle vara lämplig att läsa år 9 eller på gymnasiet, många givande diskussioner skulle det kunna bli då boken både är lite otäck och samtidigt lite rolig men mycket tänkvärd.
4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s