Var är Alaska?

Var är alaska 001

Var är Alaska? Av John Green, Bergh förlag, 2007
Detta är Greens debutroman och jag tycker att denna var bra. Även i denna bok, liksom i Förr eller senare exploderar jag, handlar det om unga och döden. Före var det ingen som tänkte på döden, i alla fall nästan ingen. Efter tänkte alla på den och om det hade gått att göra på annat sätt. Kunde man stoppat döden? Miles Halter har sökt och kommit in på den internatskola hans pappa gick på som ung, Culver Creek i Alabama. Han tycker det skall bli kul att lämna sitt ”gamla liv” och börja på nytt och det gör han, mätt på alla sätt på denna internatskola.
Eftertankens kranka blekhet lyser genom boken och som läsare förstår man att något kommer att hända då nedräkningen börjar direkt.
Green har ett språk som tilltalar mig och beskrivningar av internatskolan fördjupar sig inte i pennalismen och skolarbetet utan fokus ligger på den lilla klick av människor som finns runt Miles som snabbt blir kallad Bullen, för att han är mager(ironi). Det är Alaska, Översten, Takumi och Lara och det är Alaska som synligt och osynligt påverkar dem alla.
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s