Fjärde riket

Fjärde riket 001

Fjärde riket av Maria Nygren, Bonnier Carlsen, 2014
Blenda kommer som ny till klassen i 9:an och märker ganska fort att det är Hedvig som är drottningen på skolan. Allt sker efter hennes lagar och ingen verkar protestera, inte ens lärarna, de flesta verkar nästan rädda för henne. I samband med ett grupparbete där Blenda hamnar med Penny, som Hedvig just slängt ut ur sitt hov och LSD som aldrig varit med där får de uppgiften att studera ”Hitlers väg till makten” i ett demokratiarbete.

Blenda inser att de skall använda sig av Hitlers metoder för att störta diktator-Hedvig. De letar fram bra saker hos andra, får dem att verka bra, ser och bekräftar dem som tidigare varit i skymundan. Det går bra och cirklarna rubbas, drottningen är avsatt men eleverna är osäkra på vilka regler som gäller och helt plötsligt sitter Blenda vid det bord där Hedvig tidigare satt och tycker att det är ganska bra…Mycket blir under en tid bättre av Blendas metoder, men inte för Hedvig, men det är också då man börjar ana vartåt det lutar.

Ganska likt det Saga gör i Tusen gånger starkare gör Blenda på sin skola. Men det går lite mer överstyr då många vill hämnas på Hedvig för att hon varit så taskig. Blenda försöker, med Hitlers metoder, manipulera på skolan för att nå sitt mål, fast vad det är vet hon inte säkert. Mobbaren blir mobbad och LSD som alltid är snäll mot alla, även Hedvig, tycker att det blir jobbigt då Hedvig råkar illa ut, och Penny som inte längre är som Hedvig vill inte heller vara som Blenda och måsta börja vara sig själv.

Nygren målar upp en bra miljö i en stor skola med lärare och rektor som varken vill eller orkar se vad som händer. Jag tycker också att boken var lättläst med ett bra språk. Tidigare av Maria Nygren: 100 meter lycka
4:a får denna bok // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s