Den detroniserade prinsen

Den detroniserade prinsen 001

Den detroniserade prinsen av Miguel Delibes, 2013, Gavroli förlag.
Delibes avled 2010 och var då 90 år, denna bok skrev han 1973. Handlingen utspelar sig under en dag 1963 i ett välbärgat hem, och följer den treårige sonen, som måste konkurrera med sin lillasyster om den övriga familjens uppmärksamhet. Alla som vuxit upp bland syskon och inte är äldst eller yngst kommer att känna igen sig, likaså föräldrar med många barn.
Den lille Quico som alltid varit minst är, sedan lillasyster kom, nu ”stor” och får inte kissa i byxan. Just detta är ett tema denna dag och straffet som utlovas kan man ju diskutera. Det är mycket folk överallt, en trött mamma, en arg pappa som tycker att kriget är enklare än att vara hemma med sex barn, fastrar, mormor, hemhjälpens fästman och givetvis de fem syskonen. Quico gör allt för att få uppmärksamhet av alla, händer inget säger han fula ord rakt ut. Quico ser och hör mycket då han är med överallt och när det blir omsatt i en treårings hjärna blir det småroligt då han återberättar för att få återigen få uppmärksamhet.
En bok om en helt normal treårig kille som, efter två år blivit avsatt från tronen.
3:a// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s