Mellan vinter och himmel

Mellan vinter och himmel 001

Mellan vinter och himmel av Elin Bengtsson, Natur & Kultur, 2013
Martins lillebror Andreas skall dö snart, i vår, i april om ca fyra månader och det finns ingen återvändo. Den medicin han får är bara för att göra sista tiden så bra som möjligt. Martin hatar det, Andreas hatar det och hur skall man vara? Martin, som är 17 år, älskar sin lillebror som är 15 år och vet inte hur han skall vara när det gör så ont att veta att han skall dö. Det finns bara minnen att prata om, ingen framtid och Andreas drar sig gärna undan för att hans klasskompisar skall slippa ställas i en dålig situation. Alla vet ju att han skall dö. Själv vill han göra något som finns kvar efter att han dött.
Martin spelar musik för att hantera sin sorg och flickvännen Sara blir lite trött på hans ”djupa” sida. Doktorn/konstnären Mari blir den vuxna som Martin kan prata med då mamman bara gråter och pappan bara är. Men är den relationen riktig okej? Martin själv tror att Anderas dör för att ingen rör vid honom men vet samtidigt hur ont det gör att röra.
Boken är jättebra och skulle kunna vara underlag för samtal i klass där någon har en bror/syster i samma situation. Läs högt och prata mycket. Boken slutar ju med att Anderas dör, det vet vi från början men hur gör man som bror/syster när man inte kan prata framtid med sitt syskon, kanske inte ens sin egen framtid för det känns orättvist? Bengtsson skriver bra och med ett bra språk lär vi känna Martin, Andreas, Sara och Mari, roller, fester, tankar och drömmar blandat hjälplöshet. Föräldrarna har en biroll- det handlar inte om dem.
Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s