Konsten att skapa en tjej

Konstan att skapa en tjej 001

Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran, Albert Bonnier förlag, 2014
Nu blev jag rejält besviken. Hade hört så mycket om denna bok och hur fantastisk den är men den nådde inte mig i alla fall. 14-åriga Johanna är väl som vilken kärlekskrank tonåring som helst. Storebrorsan är inte särskilt brydd men älskar sin syster, lillebror Lupin tyr sig till Johanna då det kommit tvillingar i familjen som tar all mammans tid. Pappan är sjukpensionär och hela familjen hankar sig fram. Johanna onanerar och läser böcker men är okysst och oskuld. Det skall det bli ändring på. Hon hittar på ett alter ego, Dolly Wilde, och två år senare börjar hon skriva recensioner på musikband i en rock-tidning. Hon bestämmer sig sedan att hoppa av skolan och skriva på heltid. Nu gäller det att vara Dolly och inte bara se ut som hon, nu skall det knullas, rökas, sväras och supas…rockpartys avlöser varandra och pengarna kommer in. Men hon är ingen snäll skribent och snart biter det henne i baken.
Jag känner inte igen mig alls och jag förstår inte heller hur föräldrarna är funtade. Språket är jobbigt och boken går trögt att läsa. Det som höjer boken från 1 till 2 är familjesituationen och den beskrivningen som ofta är roliga och betydligt mer igenkännande från 1990-talet.
Läs hellre Sara Kaderfors bok Lex bok som är hundrafalt bättre!
2:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s