Vägen mot Bålberget

Vägen mot Bålberget 001

Vägen mot Bålberget av Therére Söderlind, W&W, 2013
Är biologisk släkt så viktig, egentligen? Är det viktigt att veta sitt ursprung för att bättre förstå sig själv? Jag är lite osäker på svaren men efter att ha läst Söderlinds bok är jag benägen att svara ja, på bägge frågorna. Till skillnad från förra boken Norrlands svårmod spänner denna roman om 300 år, inte bara 30 år. Vi får följa fyra personer och deras öden; Malin på 1600-talet, Olof på 1700-talet samt Veronica och hennes pappa Jakob på 1970-talet, alla i samma bygd i Västernorrland. Veronica träffar vi också 2011 då funderingarna hinner i kapp. Vem var Malin, hon som farmor berättade om, hon som undkom att brännas på bål då bygdens kvinnor anklagades för att vara häxor, vem var hon?
Jag tycker att boken var jättebra och bäst gillar jag avsnitten om Malin och Olof och deras öde. Inte fan var det bättre förr, det är då säkert. Våldtäkt, incest, svält, skam, barngraviditet, barnadöd och präster som tror på annat än mänskligheten. Och fast de saknade mobiltelefon och internet kunde tydligen ”djungeltrumman” ljuda så högt och snabbt att en hel bygd blev utan starka kvinnor då de fängslades, anklagade för att vara häxor. Jo, barnen hade ju ett och annat att förtälja och pigorna och andra som både hört och sett vad som hänt och inte hänt och var kvinnan glad och lustfylld var hon besatt av satan. Kaplanen trodde på allt och nu skulle alla kvinnor brännas. Obegripligt att inte fler sa ifrån och tog kvinnornas sida? Fast, vad har förändrats? Vem tar en utsatt kvinnas sida nu? I Boken Villig av Wahldén kan man läsa hur drevet går på 2000-talet.
Söderlind har ett jättebra språk som är anpassat för de tiderna som är och det gör det lättsamt att läsa och fast boken är över 500 sidor är det svårt att lägga den ifrån sig och när den väl tog slut saknar jag dem, särskilt Olof.
Klar 4:a även för denna bok. // Maria E

Kanske stämmer denna släktrad, från Malin till Veronica…kanske inte
1-Malins farmor
2-Stock-Pelle (far) 1600-tal
3-Malin och Erke 1600-tal
4-Segrid och Olof 1700-tal
5-Dordi 1700-tal
6-Lill-Eva 1700-tal
7-Cajsa och Pehr 1800-tal
8-Amanda-Maria 1800-tal
9-Vera och Anton 1900-tal
10-Jakob och Lillemor 1900-tal
11-Veronica 1900-2000-tal

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s