Karin Månsdotter x 2

Karin Månsdotter 001

Karin Månsdotter av Anna Sparre, Norstedts, 1992
Karin Månsdotter av Maria Gustavsdotter, Isaberg förlag, 2011
Detta är den andra respektive tredje boken med samma titel jag läser. Kan inte låta bli att jämföra och försöka förstå vad nytt som kan tillföras historien om Hans majestäts nådiga frilla. Mika Waltaris bok med samma titel har jag skrivit om förut.
Alla tre böckerna är väldigt samstämda, i Sparres bok får vi följa Karin till hennes död och i Gustavsdotters bok bara till dess att hon fängslades med sin make. Sedan sammanfattas resten på en sida.
Gustavsdotters bok ger en betydligt råare bild av 1500-talet. Hur illa Karin behandlades som barn, blott 12 år, då hon fick börja arbeta på en krog för att tjäna sitt uppehälle. Liksom hur hon fick slita på slottet innan kungen kallade på henne och ville ta henne till sin kammare. Då var hon nästan 14 år. Erik XIV lever inget lätt liv med de två halvbröderna Johan och Karl som vill störta honom. Humöret och psyket går upp och ner och Karin blir vid 16 års ålder gravid och föder en flicka. Hon har då lärt sig både läsa och skriva tillsammans med ett av kungens andra frillobarn. Efter detta blir Erik mer och mer fäst vid Karin och alla andra frillor har inget att hämta hos honom längre, vilket gör att livet för Karin inte blir så lätt. Hon föder honom sedan en son, Carl, som i unga år tas från henne för att studera utomlands. Två söner föder hon i fångenskap, Henrik och Arnold men dessa dör 1574, troligtvis förgiftade. Dottern Sigrid blir en stark och självständig kvinna som lyckas hitta två makar som ser detta och tycker det är bra. Karin får barnbarn och dör så småningom på sin gård i Finland 1612. Både Karin, hennes dotter Sigrid med make samt barnbarnet Åke Tott ligger begravd i Åbo domkyrka i Finland.
Jag gillar Sparres bok bäst. Gustavsdotters detaljer faller utanför ramen bland, men kan säkert vara sanna och gör att boken blir mera som en roman och lättare att läsa de 260 sidorna. Sparres bok är bara på 192 sidor men kändes mera som en historiebok, och mindre spekulativ. Kung Erik är lika labil i bägge böckerna och Karin lika trogen.
3:a för Sparre och 2:a för Gustavsdotter // Maria E

Ett svar till “Karin Månsdotter x 2

  1. Ping: Flickornas historia- världen | Hobbybibliotekarien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s