Operation Nordanvind

Operation Nordanvind 001

Operation Nordanvind av Kaj Karlsson, Bokfabriken, 2012
För ganska exakt ett år sedan läste jag Parsifaldirektivet av Karlsson och blev då nyfiken på första boken i serien. Nu är även den läst och jag har fått kära känna Gustav Sterner lite mer och blivit insatt i varför han för fem år sedan slutade som operatör.
Av en ren slump ser Gustav Sterner en avrättning i Stockholms skärgård under en av sina paddlingsturer för rekreation och märker att han iakttagits. Han inser att han ligger risigt till och flyr. Med en hårsmån lyckas han och överleva sedan kontaktar han sin vän Katarina Wallin och berättar vad som hänt. Katarina som är tidigare kollega till Sterner men nu jobbar med militär underrättelsetjänst tar sig an frågorna.
En finlandsfärja verkar vara terroristernas mål, men vad är syftet? I lite Hamilton-anda tar Strener på sig ansvaret att stoppa det hela men först måste han ha grejer, och det får han.
”Slutligen fyllde han på magasinen och laddade vapnen. När han såg sig själv i spegeln föll ett lugn över honom som stillade bruset av tankar. Efter fem år bar han på nytt uniform och höll i ett vapen”
Finlandsfärjan bordas men den verkliga skurken hittas aldrig och expeditionen blir allt annat än lyckad för Gustav Sterner.
Vi får parallellt följa fragment av en av Rysslands rikaste män, Georgiy Baikoff, och hans familj och inte har han ärligt tjänat ihop sin förmögenhet.
Fienden skall slås på hemmaplan med lokala vapen och en plan sätts upp på att hämnas Baikoff i datjan i Sotji. En grupp av lite tvivelaktiga personer, enligt Katarina, sätts samman och man åker iväg på olika sätt. Gustav tänker positivt och genom att följa krigets första grundregel: Sätta upp ett mål och håll fast vid det, tänker han lita på sin förmåga. Katarina är lite med pessimistisk; vi skall vara glada om vi överlever…
Nu börjar Operation Nordanvind och den avlutar boken sista 120 sidor.
Jag tycker att Gustav Sterner är lite för lik Carl Hamilton och det är honom jag ser framför mig då jag läser. Karlsson kan sina saker och detaljerna är träffsäkra, säkert självupplevt till del och det gör dem trovärdiga. Men visst riktar sig boken mot militärt överintresserade personer (MÖP) och jag tillhör inte den skaran men jag gillar spänningsböcker, intriger, inte så mycket splasch-scener och förstår att en plan är viktig men att man aldrig kan lita på den till fullo för ingen reagerar på samma sätt i verkligheten som i planen.
3:a blir det för denna bok // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s