Kast med liten kniv

Kast med liten kniv 001

Kast med liten kniv av Sara Kaderfors, Pirat förlaget audio, 2012
Jag har läst många böcker av Kaderfors och den senaste, innan denna, var Lex bok som jag tyckte mycket om. Nu har jag lyssnat på en, och uppläsare är Henrik Norlén och han är fantastisk att lyssna på. Den lite släpiga rösten stämmer exakt in på huvudpersonen, Jonas, och hans sätt att vara, känna och tänka(tycker jag).
”Ingenting försvinner, allt finns kvar” var något man sa på Tippenklubben, för länge sedan och refererade då till sophantering och avfall. Likadant känner nog Jonas då han, till slut, tar tag i sitt liv och börjar om.
Då: Sommaren före 9:an, alla har moppe och alla skall till sjön för att festa. Jonas är hemligt kär i Rebecca som också verkar tycka om honom men som inte gillar hans halvkriminella kompisar särskilt mycket. I skolan går det inge vidare, han hinner inte med då bokstäverna hoppar runt och alla tycker han är ett mongo som inte en kan stava sitt efternamn rätt. Hemma läser han böcker i sin egen takt men självkänslan sjunker och systern Åsa är ju alltid så jävla smart och snabbtänkt. Denna dag, innan festen vid sjön, hjälper Jonas Rebecca med att tjuvlåna sin moppe som hon skall få då hon fyller 15 (om två veckor).
Rebecca förolyckas i en trafikolycka denna dag och inget blir som förr. Allt går dåligt, skolan, inget gymnasie, föräldrarna skils, Åsa drar och den enda som är kvar är Krillan, festprissen och tjejtjusaren Krillan. Jonas kan inte fatta varför han bryr sig…om honom?
Nu: Jonas lever med sin fru och två barn, har en målarfirma som går bra och allt verkar ok, han super inte, håller sig i form men under ytan pyr det…Sonen Axels klasskompis, Theo, dör i cancer och sorggruppen får Jonas att rygga tillbaka. Syster Åsas ena dotter har anorexi, är suicidal och hamnar på psyket eller seglarläger som Åsa säger till alla. Själv engagerar han sig i dottern Klaras handbollslag och de vinner serien men aldrig känner han sig nöjd med sig själv. Varför? På en fest hör han hustrun bekänna att hon aldrig älskat honom, varför, allt är ju perfekt…eller?
Nu vill hon plötsligt skiljas, allt brakar ihop, allt, allt…
Kaderfors har en underbar förmåga att beskriva människor så de kryper in under huden. Jonas som är en underbar och känslig kille med svårigheter att sätta ord på sina känslor får aldrig det stöd han behöver. De självcentrerade föräldrarna har inte förmågan att ställa rätta frågorna för att de är rädda för svaren. Som vuxen har han svårt för akademiker och tror att han inte kan samtala med dem för att han bara är en simpel målare, vems är problemet? Boken varvar nutid och dåtid på ett smakfullt sätt och kärleken till Krillan finns alltid under ytan. Det jag saknar är Beatas problem…dem har hon aldrig pratat med Jonas om, utan det är alltid hans problem. Men man kan inte älska någon annan om man inte kan älska sig själv. Och det gjorde Krillan, ofta.
Klar 4:a och stort tack till Henrik Norlén som gjort 9 timmar i bilen smärtsamt skönt.
// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s