Överlevarna- The young world

Young World 001

Överlevarna -The young world av Chris Weitz, B Wahlströms, 2014
Jaha?! Det var vad jag tänkte då jag slog igen boken, Jaha!? Det har gått två år sedan Händelsen och vi får följa Jefferson och Donna i vartannat kapitel. För två år sedan drabbades New York av en mystisk sjukdom som bara skonade tonåringar. Vuxna och yngre barn saknade det skyddande pubertetshormonet och allt eftersom tonåringarna blir vuxna dör de. Jeffersons bror dör och han blir ny ledare och bestämmer sig för att ta reda på vad som kan ha hänt och om det finns botemedel.
Tillsammans, Jefferson, Donna, Brainbox, See Through och Peter, ger de sig av från den osäkra trygghet de skaffat sig ut till första målet, Biblioteket. På väg dit och därifrån hamnar de i otaliga situationer som de löser med våld och åter våld. Misshandel, dödsskjutningar och våldsamma slagsmål blir vardag och de håller sig levande på nått sätt…ett tag i alla fall. Ryktet om att Gamlingen har överlevt sporrar dem extra mycket.
Jag gillade inte denna dystopiska framtidsversion som målas upp, jag gillade inte heller att det var så mycket våld…de är trots allt bara tonåringar. ”Rovdjuren” levar på ytan med vapen och makt och hot som vardag, ”bytesdjuren” lever under jord och försöker bara överleva genom att hålla sig undan. Barnen försöker återskapa en vuxenvärld som de inte är mogna för och tror att allt kan lösas med våld. Återigen är det lite Mad Max varning…
Jag hoppas vi (människor) är bättre än så här, eller så är vi det inte för i det stora hela finns ingen brist på något just nu, så vi slipper prioritera för vår överlevnad.
Det blir en 3:a, då språket är bra och handlingen snabbt drivs framåt och kapitlen är korta.

Rekommenderas från 15 år.
// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s