Flyt som en fjäril, stick som ett bi

Flyt som en fjäril 001

Flyt som en fjäril, stick som ett bi av Elin Nilsson, Alfabeta, 2013
Miranda är 14 år, går i 8:an och tränar simning nio gånger i veckan och får ingen  förståelse för de stora matportionerna och hur ofta hon är i simhallen av sina kompisar. Att hinna med dem och skola och simning och familjeliv är inte lätt och det första som får stryka på foten är skolarbetet när familjelivet kraschar. Kompisen Johanna är ett stort stöd och många nätter tillbringar Miranda där. När Johanna träffar en kille blir Miranda inte glad utan anklagande och arg och tycker att Johanna sviker henne. Ingen att göra läxor med och betygen sjunker, många F blir det.
Föräldrarna har fullt upp med att försöka få storebror ut ur rummet där han spelar 24-7. Miranda har nästan dödförklarat och begravt honom men önskar att han var som förut, en brorsa. Familjen kraschar, mamman bryter ihop, brodern spelar och pappan bara är. Kompisarna försvinner och i skolan är det svårt att hänga med.

Till slut är det bara simningen kvar. Tränarna Mario och Emma blir det vuxenstöd som Miranda saknar och när ungdoms SM är på tal skall Miranda få simma fjärilsim i medley stafetten. De ser, stöttar och bekräftar henne.
Jag blir så tagen av Miranda som, trots att hon bara är 14 år, inser att hon inte kan ta ansvar för hela sin familj, hon måste hjälpa sig själv, och de andra får hjälpa sig. Föräldrarna ser bara brodern och skuldbelägger sig själva. Miranda inser också att hon inte var så juste mot Johanna men trots förlåt blir det inte bra. Men simma kan hon och det gör hon bra!
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s