Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Konsten att ha sjukt låga 001
Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn, Bonnier Carlsen, 2014
”Om inte omvärlden fuckar upp, gör det själv” står det på framsidan av boken som handlar om Emanuel Kent som går i 9:an. Han är väl ingen speciell, tycker han, men då bästa vännen Tores pappa dör och Tore inte är på skolan en tid vill han ha förändring. Att inte alltid höra ”Emanuel och Tore”, som om de satt ihop. Hemlisen, att Tores pappa drack för mycket och slog hans mamma bara slinker ut i samma mening som att det var lika bara att han dog. Han blir bjuden på en fest men känner sig inte riktigt ”hemma” där och skriker fula saker istället för att vara juste för att han fick hänga med på festen. På väg hem från festen möter han ett gäng som undrar var festen är och han ger genast en hänvisning. Dagen efter får Emanuel veta att gänget traschade hela stället och att grannarna ringde polisen. Vem som visade gänget vägen läcker ut från den vars pappa dött och stämningen är nu tryckt.
Jag tycker synd om Emanuel som försöker vara någon han inte är för att slippa vara den han är och det går dåligt. Och om det går bra förstör han det själv genom att göra något dåligt. Lite för mycket jante lag för att vara så ung. Språket är ungdomligt och känns äkta men jag hade gärna lärt känna Emanuel bättre. Nu beskriver han sina ”vänner” och på det viset kommer man honom inte så nära inpå.

Varför skall man ha låga förväntningar om man ändå inte blir glad om de slår in. Näe, satsa högt och stort så får man se hur det går, det kan ju gå bra (hemska tanke). Detta är en bok som jag tror kan gå hem hos killar, 13-16år
3:a// Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s