Brunstkalendern

Brunstkalendern 001
Brunstkalendern av Emma Hamberg, Bonnierpocket, 2008
Lena, Marie och Åsa är systrar och den enda gemensamma nämnaren är deras föräldrar. Lena har fyra barn, husdjur i massor och en man som jobbar hela tiden. Marie är barchef på en hårdrocksbar och har varit det i 20år och trots morsans gnäll så trivs hon med sitt liv tillsammans med hunden Otto. Åsa som bara ”spelat” dataspel och lekt med datorer har blivit mångmiljonär under IT-boomen men vet inte vad hon skall göra då hon och maken Adam inte kan få barn.

Föräldrarna är kvar på gården och sliter med djuren, Lena som bor intill hjälper ofta och känner sig tagen för given av alla. Då yngsta barnet fyller fyra år bryter hon ihop och låser in sig på toa. Då pappan senare dör spricker fasaden för alla systrarna och allt kommer till ytan, all avund, ångest, hopp och förtvivlan.

Hamberg skriver underhållande och roligt, kanske självupplevt, om småbarnslivet och vi får följa Lenas tankar, vad hon säger och vad hon gör och hur det påverkar alla andra som dominobrickor. ”Du kan inte förändra någon annan än dig själv” och det är just vad Lena gör, en förändring och alla förändras. Har man läst böckerna om Rosengädda känner man igen personerna tycker jag. Exempelvis är Lena och Tessan väldigt lika och båda gör liknande val. Sorgrolig bok där plotten ganska tidigt skymtar och man förstår vart det lutar…ingen surprisare men skönt tidsfördriv.
3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s