Hjärta av Jazz

Hjärta av jazz 001
Hjärta av Jazz… av Sara Lövestam, Piratförlaget, 2013
…likaså en enda gång du möter just den vän du behöver. Steffi Herrera går i 9-an och är en av de utsatta. Ständigt får hon utstå spott och spe och timmarna i skolan blir färre och färre. Steffi har musiken som sin vän. I synnerhet jazz men det är framförallt Povel Ramel och hans texter som håller henne flytande. En dag får hon höra just Povel-musik från ett äldreboende och stannar upp. Hon blir inviterad av Alvar Svensson som är typ jättegammal, äldre än morfar till och med. Det blir en fin relation och de delar musiken men också Alvars berättelser från andra världskriget i Stockholm och musiken från samma tid.

Musiken är det enda Steffi vill hålla på med och får låna en klarinett från skolan. Karro och Sanja finner inget slut på jävligheter och drar sig inte ens för att slå sönder Steffis bas efter att brutit upp skåpet på skolan. Nu måste hon bort…skickar in ansökan till en musikskola i Stockholm, med riksintag, och åker på provspelning, nu gäller det att vänta. Men för att komma in måste hon ha gymnasiebehörighet och just nu saknar hon några betyg på grund av frånvaro.

Jag blir förbannad då jag läser detta där alla lärare verkar bara less på det mesta, ingen verkar se något eller förstå något och vad gör alla andra i klassen, de är ju bara 20 elever…? Vad gör alla ”vettiga” elever? Varför gör Karro som hon gör? Steffi gör något, hon skapar sig en ny profil på nätet och Karro öppnar sig för den kille som hon tror Steffi är. Steffi förstår heller inte hur Karro kan veta så mycket och är storasyrran gay och varför säger inte Kevin ifrån??
Det är för många trådar som inte knyts ihop vilket är synd. Det är definitivt en viktig bok om vänskap mellan generationer och musik som gemensam nämnare.
Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s