Ninja Timmy och resan till Sansoria

Ninja timmy 001

Ninja Timmy och resan till Sansoria av Henrik Tamm, Bonnier Carlsen, 2014
Detta är andra boken om Ninja Timmy och precis som den första är denna jättefint illustrerad.
Ön Sansoria har drabbats av en förbannelse och Alfred får ett meddelande av sin gamla lärarinna att komma och rädda dem och därigenom rädda hela världen från förbannelsen. Precis som i berättelserna om hundarna Lars och Urban, av Eva Dahlgren, lever de i en värld liknande vår och bygger en ubåt av diverse saker som hjälper dem att ta sig till ön på ett skyddar sätt. Fantasirikt och roligt och jag tror att denna bok tjänar på att bli läst högt för barnen då språket är ganska vuxet.
Sansorias kejsare har blivit förledd av en otäck apa och tror att all fantasi är farligt och att allt skall styras med hjälp av regler och bestraffningar för de som bryter mot dem. Apan får på ett listigt sätt kejsaren att känna sig betydelsefull och han delar gärna ut straff. Apans plan är att få kejsaren att förstå att det vore det bästa i världen om alla följde samma regler och om du låter bygga ett högt torn där du kan läsa reglerna ifrån så kommer alla att förstå det också. Vad kan rädda världen nu? Ninja Timmy och hans vänner förstår för sent att även de ha förtrollats och fantasin försvunnit. Den enda som inte drabbats är Matilda och hur skall hon kunna rädda dem.
Jag får en glimt av Nordkorea i mitt sinne då jag läser denna bok. Är det så det är i Nordkorea? Alla skall lyssna på ledaren och göra som den bestämt och inte ifrågasätta eller komma med egna förslag. Vem skall bryta förtrollningen där?
3:a// Maria E

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s