Rosengädda nästa!

rosengadda-nasta_pocket

Rosengädda nästa! av Emma Hamberg, Pocketförlaget, 2013
Vad kan en 13-årig pojke, en 30-årig kvinna och en 60-årig ”tant” ha gemensamt? Jo, föräldrar som inte ser dem, eller sett dem, för vad de är.
Bror, vars båda föräldrar är läkare, älskar allt franskt, klär sig alltid i kostym och pratar lillgammalt. Föräldrarna tycker att han är ”onormal” och stackars Bror släpas med till BUP.
Tessan, vars mamma aldrig gett beröm men alltid skäll, har anpassat sig så mycket under sin barndom att hon nu inte vet vem hon är och nu vill hon ha förändring men till vad?
Jane, vars föräldrar drev restaurang, har aldrig blivit sedd eller kramad, kanske var hon inte önskad? Istället pratar hon med djur och växter och tar hand om trasiga människor och djur, men vem tar hand om Jane?
Brors föräldrar bråkar mycket och en skilsmässa ligger förhand men Bror vill inte att de skall skiljas så han hittar på ett seglarläger som är precis under den tid då föräldrarna skall åka på en läkarkonferens i USA och då behöver ingen stanna hemma och de kan bli bra igen. Men vart skall han ta vägen under 4 veckor? Han hittar en liten annons ” om du hittar ett skadat djur eller kanske en övergiven unge…” Precis så känner sig Bror och åker dit.
Tessan som jobbat i samma korvkiosk i 15 år och bott med samma kille lika länge vill ha förändring. Flytta eller skaffa barn? Vad vill hon egentligen, vad kan hon egentligen och vem är hon? När hon mår som sämst ringer hon sjukupplysningen för att få råd, men slår fel nummer och hamnar hos Jane som ber henne komma dit, NU!!
Jane som har många strängar på sin lyra tar de båda till sig utan fördömanden och ger dem uppgifter att lösa och tillsammans kommer deras liv vävas ihop och inget blir sig likt för någon av dem.
En helt underbar ”glad-bok”, skrattade många gånger åt de olika situationer som Hamberg på ett fantastiskt sätt målar upp. Jag skall med glädje slänga mig över nästa bok i serien, Larma, släcka, rädda i Rosengädda.
Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s