Fjälldesperadon

Fjälldesperadon 001

Fjälldesperadon av Jerk Schuitema, Hoi förlag, 2013

Det är vinter och efterkrigstid. Någon plundrar stugor och bränner ner dem i fjällen. Någon skjuter två män vid ett renvaktarviste. Hänger allt detta ihop? Han måste färdas snabbt i så fall…och är han galen? Polisen i Jokkmokk får ett iskallt uppdrag under en vecka i fjällvärlden.

Boken är baserad på en sann händelse i början av 1950-talet och det är mitt i kalla februari, starx efter Jokkmokks marknad som det startar. Jag älskar avsaknaden av mobiltelefoner, det fasta nätet kan man kanske lita på ibland, ibland är det dött. GPS finns heller inte så att veta exakt var man är är inte så lätt. Att lita på att någon kommer tillbaka är heller inte helt självklart, kanske hände något på vägen ner eller upp, vem vet, det är bara att vänta och se, tända en brasa och hålla värmen.  Skrattade gott åt väntan med den döde i kapellet. Boken var lättläst och gick i rask takt och tack vare en svensk polis som säger emot och en kvinnlig journalist överlever mannen (jaja, lite partypooper är jag kanske) men det är jättespännande att läsa om denna händelse som jag kan ta del av på tre sätt, polisens, journalistens och gärningsmannen. Varför blev det som det blev är en fråga som besvaras men enkelt är det inte.

Klar 4:a  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s