Låt vargarna komma

Låt vargarna komma 001

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt, X-Publishing, 2013

Denna bok utspelar sig på samma tid som Gardells Torka aldrig tårar-serien gör. Mitten av 80-talet och AIDS har just blivit uppmärksammat och många är livrädda. Både för att smittas och av skammen av att känna en smittad. June är 14 år och hennes morbror har nyligen dött i AIDS. June har alltid älskat sin morbror och det sista han gör är att måla ett porträtt av systrarna June och Greta. Det June inte visste om är att Finn bodde ihop med Toby och att det var Junes mamma som tvingade Finn att välja bort Toby varje söndag då flickorna kom. Finn är en fantastisk konstnär som lägger ner lika mycket tid på ”tomrummen” i tavlan som på objekten. Efter Finns död tar Toby kontakt med June och en underlig vänskap uppstår i sorgen och saknaden av den gemensamme vännen. Systern Greta ser detta med avundsjuka och försöker på alla sätt sabotera, både för June men också för sig själv och tvinga June att ”rädda” henne/välja henne före Toby.

Tonåringarna skildras mycket bra och man kommer de båda systrarna inpå livet på ett naturligt sätt. Bra skildras också rädslan för AIDS och skammen, huu, vilket liv han måste ha levt… Bara framsidan på boken är underfundig och visar lite på hur jag ser att Finn arbetar. Man ser det man vill se.

Klar 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s