Modig och stark- eller ligga lågt

Modig och stark 001

Modig och stark- eller liga lågt. Skönlitteratur och genus i skola och förskola. Redaktör: Lena Kåreland, Natur & Kultur, 2010

”Modig och stark eller ligga lågt kan ses som ett exempel på den ökande insikten om betydelsen av att på olika sätt medvetandegöra genusrelaterade frågor kopplade till skolan, och framför allt belysa genus knutet till läsningens funktion i skola och förskola. Forskning har visat att flickor, oavsett ålder, läser mer än pojkar och att flickor som är duktiga på att läsa hamnar i omsorgsfällan och hjälper pojkarna i deras läsning. Ett genusperspektiv kan också användas vid studier av hur flickor och pojkar, män och kvinnor, gestaltas i litteraturen”

I bokens tre delar diskuterar författarna hur böckerna används, vilken syn pedagogerna i skola och förskola har på litteraturens roll, vilka läspreferenser barnen själva har, vilka genusmönster som kan urskiljas i böckerna och hur läsandet påverkar barns syn på kön. Fast jag tycker man borde ha mer ”moderna” barnböcker som referenser i boken, för visst har böckerna förändrats? Killen Pim är ett bra exempel i Per Nilssons böcker, Mårten Melin, har också skrivit om många fina killkaraktärer. Herrström och von Bredow har starka tjejer. Men är det inte ok att ha killiga killar och tjejiga tjejer?

Boken vänder sig till föräldrar, litteraturvetare, lärare och alla som har med barn och litteratur att göra. Bra ämne och diskutera till i klassen om man tar det pö om pö.

3:a  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s