Stockholm Octavo

Stockholm oktavo 001

Stockholm Octavo av Karen Engelmann, Damm förlag, 2013

Händelsen utspelar sig i Stockholm i slutet av 1700-talet. Gustav III ifrågasätts och man smider planer på att få honom ersatt. Mitt i detta jobbar kammarskrivare Emil Larsson vid tullen och skall han ha kvar sitt jobb måste han stadga sig, för det anstår en kammarskrivare vid tullen att vara gift. Men Emil är inte särskilt intresserad av att gifta sig, han har hellre tillfälliga förbindelser, spelar kort och tar sig ett glas. Det gör han gärna hos fru Sparf och det är hon som försöker hjälpa honom genom att lägga ”en åtta” för honom. Hon anar dock inte hur kompliceras oktaven kommer att bli och hur långt den kommer att nå…och är det inte en intrig om mordet på kungen som pågår?

Jag kände en atmosfär som jag saknat i många böcker från denna tid, jag vill nästan gå till Gråmunkegränd och de andra adresserna för att se hur det ser ut. Många personer målas upp och jag gillar Engelmanns sätt att beskriva dessa, allt ifrån Uzanskan och hennes solfjäderentusiasm till herr Lind och fröken Grå däremellan. Det som drar ner tempot blir själva OKTAVEN. Det är svårt att komma ihåg positionerna till sökaren (den som blir spådd). Följeslagaren, Fången, Läraren, Budbäraren, Skälmen, Pratmakaren, Belöningen och Nyckeln. Jag får bläddra tillbaka många gångeroch det irriterade lite. Boken har en kort tidslinje i början 1770-1792 och en gigantisk oktav i slutet…allt hänger ihop.

Det blir en 3:a som helhet // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s