Döden i Kattilakoski

Döden i kattilakoski 001  Döden i K- Karta 001

Döden i Kattilakoski av Majvor Müller, Black Island Book, 2008

Jag gillar Majvor Müller, hon skriver bra och igenkännande, kanske är det för att det hela händer i Norrbotten. Det är precis som när man läser Tove Alsterdal, man vet hur vägen ringlade och vilket hus som menas. Min farmor och farfar bodde i Karungi, men på den tiden skedde inga mord, vad jag vet…

Döden i Kattilakoski visar sig i form av en man som flyter i älven. Mördaren trodde liket skulle dras med till havs av älven, och aldrig återses, men räknade inte med bakströmmar. Det som verkar vara ett internbråk mellan två ryska bärplockare visar sig vara något mycket större med kopplingar till Lettland, Polen och Finland och en trafficking härva anas. Hanna, frilansjournalisten, som vi lärde känna i förra boken, Mordplats Raitajärvi, har nu flyttat till Luleå och försöker bilda ett liv med särbon Johan. Hanna blir indragen i denna mordutredning genom att hon var med sin mamma på samma restaurang där en av gästernas barn hittar den döde mannen i älven.

Korta kapitel, trovärdigt språk, fina beskrivningar av människor och natur. Müller har en vilja att ”lära” läsaren saker, exempelvis om Karungi vid tiden runt förra sekelskiftet, korta fakta sprängs in i texten för att läsaren skall få djupare kunskap om området. Ganska bra ibland, ibland lite overkill.

Klar 3:a

// Maria E

Kattilakoski ligger både i Finland och i Sverige på var sida om gränsen strax söder om byn Juoksengi, se kartbild.

Ett svar till “Döden i Kattilakoski

  1. Kattilakoski ligger närmare bestämt vid byn Niskanpää som min mamma kommer ifrån. Följde du med dit någon gång när vi var barn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s