Du är min- har Elsa läst

_large_du-ar-min_haftad

Du är min(2 die 4) av Nigel Hinton, Argasso, 2011

Genre: Spänning/skräck

Huvudpersonen Ryan köper en telefon på en loppmarknad, telefonen är fantastisk och han bara måste ha den men när mobilen börjar skicka mystiska meddelanden till honom och visar konstiga filmer där folk blir avrättade förstår Ryan snabbt att det är något fel på mobilen.

När mobilen ringer och personen på andra sidan säger att ”tiden är ute, dags att betala” förstår Ryan att det handlar om hans liv, precis innan tiden är ute blir han rånad och mobilen tas ifrån honom.

Boken utspelar sig i en småstadsmiljö i Storbritannien, huvudpersonen, Ryan, är en kille på 14-15 år. Han umgås mycket med sina killkompisar från skolan och man får lätt en känsla av att han är en osäker kille som vill passa in och vara ”cool”.

Ryan har svårt med sin styvpappa (Colin) och Ryan tycker att han är dum, barnslig och allmänt jobbig. Ryan riktiga pappa stack när han var 6 år och har inte kommit tillbaka. Det har nog lett till att Ryan har problem med att släppa in nya människor i sitt liv för Colin är egentligen väldigt snäll och bryr sig faktiskt om Ryan och han bidrar till att det finns en till konflikt som skapar ett visst djup i boken, som annars inte har något djup alls. Konflikten mellan Ryan och Colin är också den del i boken som får ett ordentligt avslut, själva huvudhandlingen om mobilen får ett väldigt abrupt slut som inte är speciellt genomtänkt.

Det jag läser mellan raderna är hur snabbt det går att tappa kontrollen över sig själv, i boken får mobilen gradvis mer makt över Ryan och han vill kämpa emot men kan inte. Jag tror att det kan handla om hur vi blir mer och mer beroende av tekniken. Hur vi människor lägger vårt förtroende till teknik och hur vi sen inte tänker på att det kan gå till en överdrift.

 

Omdöme

Jag tyckte inte att boken var speciellt bra trots att den hade mycket potential. När man tacklar ett så pass modernt ämne som teknik och ungdomar så tycker jag att är det viktigt att man får ett djup i boken samt att man får chans att lära känna karaktärerna. Det blir väldigt svårt när boken är så kort. Det finns många andra personer i boken som man inte ens får veta namnen på, det tycker jag är synd eftersom att det är något som jag tror skulle gjort boken bättre.

Jag tycker inte heller att boken fick ett bra slut, visst det knyter ihop säcken men att känns väldigt slumpartat och det känns lite som att författaren bara slängde ihop något för att få ett slut på det hela.

Jag ger den här boken 3 av 5.

Trots att den är tunn och ytlig i skriften så väcker den ändå viktiga tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s