Lex Bok

Lex bok

Lex Bok av Sara Kaderfors, Lilla Piratförlaget, 2013

Lex går sista året på gymnasiet och tycker att alla, utom hon och bästa vännen Jonatan, är idioter och varför skall man vara så jävla entreprenöriell? Skolarbetet känns meningslöst och Lex hänger mest med kompisarna och lyssnar på musik. Mamman har en ny dejt på gång som visar sig vara ungdomsförfattare och han är också jävligt jobbig med sina frågor. ”Tråkiga och vanliga” Lex skapar den provocerande Maya på en blogg. Jonatan hjälper till med smink och styling, jo, han är gay. Bloggen är en frukt av de fantasiberättelser hon helt utan skam berättar för Bruno ( författaren) som blir eld och lågor då han får stoff till sin nästa bok. Tyvärr finns ju allt redan på nätet då han går till förlaget…

Maya blir så stor och tar så mycket tid att Lex uppmanas att sluta gymnasiet utan fullständigt resultat. Maya tar plats och till slut vet Lex inte om det är Mayas åsikter eller hennes egna och när Jonatan blir kär och inte vill träffa henne blir det problematiskt, och det är inte hälften av vad det blir sedan.

En sidostory är Jonatan och hans familj som bara det kunde bli en bok.

Kaderfors tar nästan halva boken med att bygga upp runt Lex och det blir bra. Persongalleriet är litet men exakt och på ett fantastiskt skrivet sätt, på ett relevant språk. Förstår att denna bok är Augustprisnominerad. Superb layout och fin text gör det skönt att läsa denna bok. Gör det!

Klar 5:a  // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s