Mellan rött och svart

Mellan svart och rött

Mellan rött och svart av Jan Guillou, Piratförlaget, 2013

Tredje delen i romanserien om bröderna Lauritzen är lite segare än väntat och kapitlen är lite för långa, flera på över 30 sidor. Nåväl, de tre bröderna har otroligt nog återförenats och börjat göra affärer ihop. Första världskriget ligger bakom dem och nya krig är det ingen som tror på. Affärerna går strålande och pengarna rullar in och det gör också nazismen. Sakta men säkert kryper den in i historien och fast många ser vartåt det lutar är man osäker på vad det är man ser, kan det vara så? Men så är det och med en hårsmån tillgodo åker Oskar med sin fru till Sverige då man upptäcker att hon är judiska, ja iallafall hennes farmor. Sverre har sin reklambyrå och återupptar målandet och Lautitz har renodlat firman till fastighetsbolag. Harald, Lauritz son, bländas av SS och då Oskar lärt honom skjuta söker han in till armén. Den dåliga synen gör att han hamnar i flottan istället och sedan rakt in i maktens högborg. Lauritz är tveksam, men inte till att ta hjälp av honom då det behövs…fast SS verkar ju inte så bra.

Guillou väver bra in historiska händelser i familjen Lauritzen liv, både i och utom Sverige, utan att fastna vid getton och utrotninga som det är skrivet spaltkilometer om. Det kan vara så här många upplevde uppstarten på WW2…man anade men förstod inte vidden.

Det blir en 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s