Stäppens krigare- Tobias tipsar

Stäppenskrigare 001

Stäppens krigare av Conn Iggulden, Bonnier pocket, 2008

Boken handlar om pojken Temudjin och utspelar sig i östra Mongoliet runt 1100- talets slut. Temudjin är son till khanen över den mäktiga stammen Vargarna och lever ett liv i lyx som efterträdare till sin far.  Men när Temudjin bara är 11år tvingas han av sin far att resa till en annan stam för att hitta en hustru. Under sitt besök blir hans far överfallen och svårt skadad av en grupp banditer. Då Temudjin får veta detta reser han hem och upptäcker till sin fasa att en utav hans fars rådmän har tagit makten över Vargarna. När fadern dör blir Temudjin och resten utav hans familj utfrysta och lämnas till att dö på den mongoliska stäppen.

 Mot alla odds lyckas familjen att överleva på stäppen och vid 18- års ålder börjar Temudjin bygga upp en klan av vandrare och utstötta människor. Det gör han för att han senare ska kunna hämnas rådmannen som lämnade dem att dö. Temudjin drömmer om att förena alla de olika stammarna som har krigat i dussintals generationer mot varandra. Som khan över de enade stammarna kan han vända sitt folk mot det riktiga hotet i öster, Kina. Han tar sig namnet Djingis och han kommer att skaka om världen.

Jag tyckte boken var bra och författaren målar upp en bra bild av hur det skulle kunnat se ut och vara i Mongoliet på 1100-talets slut. Exempelvis när han beskriver våldsscener i boken får man en känsla av att man är där och nästan ser på det som händer. Man får en bra bild i huvudet om hur det kunde sett ut. Texten är lätt att läsa och är modern men han använder gammeldags ord som fader och moder istället för mamma och pappa. Det gör han kanske för att man som läsare ska förstå att det fanns en stor respekt för fadern och modern och att det var de som bestämde.

Är boken historiskt korrekt? Boken är historisk korrekt vad gäller kartor och slag men händelserna runt Temudjin kan vara påhittade för vi vet inte vad som har hänt. Författaren har själv skrivit i bokens efterord att han har ändrat vissa händelser för att skapa en mer spännande läsupplevelse. För att kunna skriva boken har Conn Iggulden gjort grundliga efterforskningar genom att läsa ”Mongolernas hemliga historia” som är en kopia av Djingis verkliga livsskildring och tillbringat tid hos nutidens mongoler.

Det här är första delen av fem i serien om de mongoliska furstarna Djingis och Kublai khan. Jag rekommenderar boken till tonåringar och äldre. Boken är på 415 sidor och kräver en viss läsvana.

Den får betyget 4 av 5.  / Tobias E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s