Skuggrädsla

Skuggrädsla 001

Skuggrädsla av Annica Wennström, Bonnier Carlsen, 2008

Nejla är på sommarlov hos sin mormor, han bor där hela sommaren och på loven, i kåtan på fjället. Han är arg på mamma för att hon inte vill följa med, inte pratar samiska men plötsligt vill hon att de skall flytta ”hem”. Efter en olycklig landning med cykeln blir foten stukad och Nejla kan inte följa med upp till fisket, han blir kvar hos mormor. Under en utflykt träffar han på Viktor, från klassen, som känner honom som Nils. Tillsammans ställs de inför märkligheter som hände för 50 år sedan. Saker som ingen velat berätta om kommer till ytan och Nejla blir mer och mer varse om att han inte är same och svensk, utan snarare varken same eller svensk, han har berövats bägge.

En bra bok av författaren till Lappskatteland och här finns många likheter med Agnes från Soppero. Hur viktigt det är att känna till sin historia, även de dåliga delarna, för att man skall bli en hel människa. Här nämns rasbiologiska försök, stölder av lappsilver och lapphat. Wennström beskriver naturen och människorna på ett utmärkt sätt, det blir levande, ja till och med fotografierna som beskrivs i boken blir levande.

Boken är lätt att läsa med stort typsnitt och passar bra från 10 år

Klar 4:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s