Bortom världen utanför

Bortom världen utanför 001

Bortom världen utanför av Hedvig Andersson, Bonnier Carlsen, 2009

Först finns ingenting, sedan finns ingenting, sedan kommer ljuset in, sedan får hon ett namn; Sara. Under 5 år ungefär lever Sara instängd i en jordkällare, utan språk, utan ljud, utan närhet och nästan ingen mat. Men så en dag kommer en pojke in och börjar prata med henne och det är då allt förändras. Han kallar henne Sara och hon upprepar alla ord som sägs. När männen kommer till henne och hör vanliga ord förskjuts hon till sin familj igen. Mamman som redan offrat sin röst blir inte glad.

Vad är det som händer…jag fattar ingenting, men allt eftersom jag läser kommer förståelsen.

Mamma Karin skall få renhet och syndernas förlåtelse om hon föder ett barn åt frälsaren. Hon isoleras under hela graviditeten och får inte prata med barnet (det kan hon inte heller, då tungan är utskuren) sedan skall de lärda männen lära barnet tala ”deras språk”. Vid 13 får Sara mens och skall renas, våldtas och föda barn…så är det bara. Pojken, Gabriel, som kom med språket är hennes bror och för att skona familjen från fler synder så går han i lära hos de lärde. Gabriel våldtar henne försiktigt för att hon inte skall få det så svårt sedan…men varför händer allt detta?

Mamman, tidigare knarkare, har flytt sin hallick och begett sig till byn, ett sorts helt isolerad sekt som föder upp barnen isolerade från omvärlden med bara en bok att läsa ur…gissa vilken? Ur askan i elden…eller från ett helvete till ett annat.

Jag gillar upplägget i boken och språket är bra, man känner tydligt Gabriels ångest, han vill inte tillbaka till det förra livet men vill heller inte vara kvar, egentligen. Sara som har så många frågor och inte förstår belastas med skuld och skam. Skulle kunna vara vilken sekt som helst. Jag skulle vilja veta vad som hände med Sara.

Rekommenderas från 15 år

Stark 3:a // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s