Klaras hemlighet

Klaras hemlighet 001

Klaras hemlighet av Christina Wahldén, Rabén&Sjögren, 2012 ( 2004 första gången)

Klara är 10 år och hennes pappa sitter i fängelse. Han dödade en man i samband med ett bankrån, ”han stod i vägen”. Klaras mamma är så sjuk att hon blivit inlagd och Klara själv blir placerad hos Ragnar och Britta.

Klara får och kan hälsa på sin pappa fast hon vill nästan inte, särskilt nu när hon måste gå själv (soc-tanten räknas inte). Det skall man väl inte behöva göra när man är 10 år, tänker Klara, hälsa på en pappa själv i fängelset.

När skolan börjar till hösten är även Maja ny i klassen. Majas pappa är död men Klara ljuger och säger att hennes pappa jobbar i Norge. Det uppdagas dock att han sitter i finkan för mord. Klassläraren beslutar, i samråd med föräldrar och ansvariga, att ha en ”död-vecka”. Klassen pratar om död och mord och gör sedan ett besök i fängelset…

Bra bok om ett skamfyllt ämne, det är kanske inte lika lätt i verkligheten men visst skäms barnen över sina föräldrar, de gör de alltid oavsett vad.

Bra högläsningsbok i en klass, rekommenderas från 9 år

3:a   // Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s