Fågelbarn

Fågelbarn 001

Fågelbarn av Christin Ljungqvist, Gilla böcker, 2013

En bok på gränsen till vuxenbok om Hanna som ser och känner. Hanna var lite med i förra boken Kaninhjärta men här får vi följa hennes första 19 år som inte var lätta. Hanna är yngst av 3 syskon. Bröderna Jens och Samuel var äldre. De bor i ett fint område och föräldrarna tjänar bra och Hanna upplevdes som glad och fantasifull som liten. Men det var för att Hanna såg sin snälla (döda) mormor varje morgon, hon såg andra ”spöken” som gjorde henne glad eller ledsen och hon såg ondskan i sin bror Jens. Dessvärre blev hon aldrig trodd utan avfärdades gång på gång och Jens fick stryk. Allt Jens gjorde såg Hanna men ingen trodde henne och hon blev rädd.

Stackars Hanna att aldrig bli trodd på, att allt hon berättade avfärdades som lögner och hittepå. Och Jens fick styrk. Det tar Hanna 19 år att göra upp med sitt liv och sina föräldrars lögner och kunna gå vidare, för det gör hon, hon måste välja rätt väg.

En stark bok som blandar oförmågan att respektera en person som har andra, oförklarliga, förmågor och den starka tron man har till att grannar kan börja prata om vi gör si eller så. Allt på bekostnad av Hannas kärlek. Varför tror ingen på henne…är det för att det hon berättade var för hemskt.

Läs gärna boken Cirkoli som också beskriver vuxnas oförmåga att tro på det barnen berättar bara för att det är så(för) hemskt att det kan inte vara sant- alltså ljuger barnen.

Klar 4:a

/ Maria E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s